Inhoudsopgave
De navigatie van een robotstofzuiger is het belangrijkste en tevens moeilijkste onderdeel. Het is namelijk lastig om een robot te bouwen en zo te programmeren dat die volledig zelfstandig door je huis kan navigeren zonder vast te komen zitten of te verdwalen. Algoritmen zijn van belang om robots te helpen loskomen en veel voorkomende gevaren te vermijden.
Eigenlijk kun je het vergelijken met een "zelfrijdende auto". Beiden moeten ze hun omgeving snel kunnen navigeren met een onvoorspelbare reeks obstakels en gevaren die kan constant veranderen. De belangrijkste uitdaging is om te voorkomen dat hij vastloopt of op een andere manier stopt.
Het is zelfs moeilijker om een robotstofzuiger te laten navigeren dan een auto, aangezien een huis meer variabelen heeft dan een weg, en vloeren hebben bijvoorbeeld geen verkeerslijnen of mijlpalen voor oriëntatie.
Een robot mag niet vast komen te zitten en moet blijven bewegen om zo de vloeren netjes houden. De meest voorkomende gevaren zijn snoeren, kabels, verdwaalde was, gordijnen, overgangen van vloer naar tapijt of hoge drempels. De ontwerpen beïnvloeden de manier waarop robotstofzuigers met obstakels omgaan; het aantal en de plaatsing van de stootsensoren, de afstemming van de sensoren, de manier waarop de borstels draaien, de grootte van de wielen, de draaicirkel etcetera.
De prijs zegt niet iets over de navigatie, aangezien ook de duurste modellen vast zijn gelopen en juist de goedkoopste het meest wendbaar zijn.
De eenvoudigste navigatiestijl is "raken en rijden" welke sinds begin 2000 werd ge:introduceerd en nog steeds is te vinden op best verkochte modellen zoals de "Roomba 600". Deze navigatie houdt in dat de robot in een rechte lijn rijdt totdat hij tegen een muur of bank of wat dan ook botst, vervolgens draait op zijn plaats in een willekeurige hoek en dit patroon herhaalt totdat de batterij leeg is.
Nadeel van de bumpbots is dat ze onvoorspelbare bewegingen maken en niet volgens een plan een ruimte schoonmaken, waardoor sommige delen niet goed worden meegenomen. Vooral in grotere huizen en ruimten kan dit een bezwaar zijn.
Robots vinden nog steeds hun weg door tegen dingen aan te botsen, maar ze doen het in rechte, heen en weer lopende lijnen. Terwijl de robotstofzuiger rondrijdt, zoekt de camera naar oriëntatiepunten in huis en houdt middels software - geholpen door andere sensoren - de muren en obstakels bij ten opzichte van die oriëntatiepunten. Soms lijkt het erop dat ze een stuk grond hebben overgeslagen, maar ze komen er aan het einde van de sessie op terug. Het nadeel van op camera's gebaseerde robots is dat deze in het donker niet goed (of helemaal niet) werken.
Deze robotstofzuigers gebruiken een lidar (zoals radar, maar dan met lasers) voor het verkennen van obstakels voordat ze beginnen met reinigen. Het voordeel is dat ze voorkomen dat ze tegen dingen opbotsen. De laser is wel blind voor alles wat boven of onder hem gebeurt.
Hoewel Mapping stofzuigers duurder zijn, werken ze niet per definitie beter dan goedkopere raak en rij robots. Zo kunnen ze vast komen te zitten in dezelfde vallen.
Deze zijn verouderd als je een bot met interactieve kaarten hebt. Maar op eenvoudigere bots zijn ze nog steeds nuttig als u uw bot uit een bepaalde ruimte of gebied wilt houden waar hij de neiging heeft vast te lopen of te voorkomen dat hij in de voer- en waterbakken van uw huisdier ploegt. We houden van de Roomba virtuele muurbakens omdat ze betrouwbaar en onopvallend zijn. Maar met verschillende mapping bots kun je nu echt onzichtbare grenzen creëren via een smartphone-app - een geweldig idee, hoewel sommige beter werken dan andere. Sommige bots vertrouwen op lelijke magnetische strips die over je vloer worden gelegd. Veel goedkope bots hebben helemaal geen grensmarkeringen.
Deze bedieningselementen kunnen handig zijn voor het starten en stoppen van de bot terwijl je niet thuis bent. Apps maken het ook gemakkelijk om een reinigingsschema in te stellen, bij te houden wanneer u onderdelen moet vervangen of bepaalde reinigingsinstellingen aan te passen. Bots zonder wifi worden meestal geleverd met een fysieke afstandsbediening, wat nog steeds handig is.
Tenzij je een zeer grote, harige hond (of familie) hebt, is de grootte van de afvalbak niet super belangrijk. De meeste mensen zullen merken dat de prullenbak snel vol raakt de eerste paar keer dat je een robot draait, terwijl het werkt door de achterstand van haar rond je huis die je niet was opgevallen. Maar na een week van regelmatig reinigen, geven of nemen, zou het moeten beginnen terug te komen met minder en minder haar.
Nu zijn er een paar robots met zelfledigende bakken - in wezen een extra grote afvalbak die bovenop uw oplaaddock zit, opgetuigd om het vuil direct uit uw robot te zuigen. Deze functie is superhandig en zorgt ervoor dat robotstofzuigen bijna volautomatisch aanvoelt als u een schema hebt ingesteld.
We hebben geconstateerd dat zolang een robot een borstelrol en een zijborstel heeft, hij kruimels, plukjes dierenhaar en ander veel voorkomend vuil van kale vloeren en laagpolige tapijten opneemt. Dat is voldoende om de meeste huizen netjes te onderhouden.
Als je dikkere tapijten hebt, dan is het de moeite waard om wat meer uit te geven aan een robot met betere borstels en/of sterkere zuigkracht.
De robots met de sterkste zuigkracht en de meest agressieve borstels kunnen honderden euro's extra kosten, maar kunnen soms maar iets beter schoonmaken dan een goedkopere dus neem de tijd voor een goede research en check reviews en ervaringen van eerdere kopers.
Duurzaamheid en repareerbaarheid: sommige modellen kunnen jaren meegaan, zelfs als u ze nauwelijks onderhoudt, terwijl andere waarschijnlijk binnen een paar jaar op een stortplaats belanden, zelfs als je ze wilt repareren.
Duurzaamheid van een stofzuiger weegt aanzienlijk mee in de aanbevelingen. Ook hebben we de voorkeur gegeven aan robots met gemakkelijk te vinden onderdelen. Filters en borstels zijn bijna altijd beschikbaar, maar het kan vaak moeilijker zijn om reservebatterijen, wielen en transmissies te vinden.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om een steelstofzuiger aan te schaffen: M ...
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een stofzuiger in huis hebben: Hygiëne: Een st ...
Ieder huishouden in huis voor het onderhoud, de stofzuiger! Je hebt ze in allerlei soorten, maten en ...
Iedereen heeft een stofzuiger in huis nodig, of je nou groot of klein woont. De stofzuiger is essent ...